Terug naar de krant

Tweede Kamer wil geen adoptie uit buitenland meer

Leeslijst Nieuws
Adoptie Een meerderheid in de Tweede Kamer stemde in met een motie van de SP, waarmee er een geleidelijk einde moet komen aan interlandelijke adoptie.
Leeslijst

De Tweede Kamer wil dat er een einde komt aan adoptie van kinderen uit het buitenland. Een meerderheid stemde dinsdag in met een motie, ingediend door SP’er Michiel van Nispen, om hier geleidelijk mee te stoppen. Onder meer de VVD, PVV en BBB stemden in met het voorstel.

Er geldt al enkele jaren een beperking op interlandelijke adoptie, nadat uit onderzoek was gebleken dat er tientallen jaren veel misging rond adopties. Zo bleek dat de staat tekortschoot in toezicht, was men niet op de hoogte van illegale adopties en was van sommige kinderen niet duidelijk waar ze vandaan kwamen en onder welke omstandigheden ze naar Nederland werden gehaald. Omdat destijds geen garantie was dat deze problemen niet weer zouden voorkomen, werden adopties tijdelijk stopgezet.

Demissionair minister Franc Weerwind (Rechtsbescherming, D66) versoepelde de beperking later, zij het onder strenge voorwaarden. Hij liet adoptie uit de Filippijnen, Hongarije, Lesotho, Taiwan, Thailand, Zuid-Afrika, Bulgarije en Portugal toe.

Verder kondigde Weerwind aan met een nieuw adoptiesysteem te komen, waarin het kind centraler zou komen te staan. Dat moet worden aangestuurd door één centrale organisatie en er zou slechts uit een handvol landen adoptie worden toegestaan. Bij de stemming in de Tweede Kamer op dinsdag werd echter geoordeeld dat de oprichting van zo’n nieuw stelsel „niet logisch en niet verstandig” is, omdat de toekomst van interlandelijke adopties onzeker is.

Lees ook Drie kinderen, twee pleegkinderen en drie adopties. Dat ging lang goed
Van links naar rechts: Tjitske, Kiyoung, Pythia en helemaal rechts Roel. Twee gezinsleden wilden niet meewerken aan dit artikel, één kon niet getraceerd worden. Zij zijn onherkenbaar gemaakt.
Een versie van dit artikel verscheen ook in de krant van 17 april 2024.

Mail de redactie

Ziet u een taalfout of een feitelijke onjuistheid?

U kunt ons met dit formulier daarover informeren, dat stellen wij zeer op prijs. Berichten over andere zaken dan taalfouten of feitelijke onjuistheden worden niet gelezen.

Maximaal 120 woorden a.u.b.
Vul je naam in